info@nationale-zorgquiz.nl

Vloggen, tips & tricks

De deelnemende teams zullen worden gevraagd een vlog aan te leveren met een specifiek issue. De Raad van Inspiratie neemt hiervoor echter geen verantwoording. Bekijk hieronder enkele tips voor het maken van een leuke zorgvlog.

  • De titel van de vlog is het visitekaartje van het deelnemende team. Bedenk dus een pakkende kop. Maak gebruik van keywords (dat zijn veel gebruikte woorden of woordcombinaties die in een zoekmachine snel te vinden zijn). Plaats het sleutelwoord bij voorkeur vooraan. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw zorgvlog makkelijk te vinden is.
  • Het gaat om de inhoud. Maak een pakkende zorgvlog van minimaal een minuut en maximaal drie minuten. De inhoud is belangrijker dan beeld en geluid. Bedenk voordat je gaat filmen wat je de kijker wilt vertellen.
 
Wat is het doel van jouw zorgvlog?
 
  • Maak je zorgvlog niet commercieel. Praat in je zorgvlog niet alleen over hoe goed je product of dienst is. Deel je kennis, maar maak het met name praktisch. Dit soort tutorials scoren heel goed op YouTube.
  • Voorbereiding is het halve werk. Bereid je verhaal goed voor. Lange stiltes, onnodige herhaling en weinig afwisseling zijn funest. Hou het interessant.
  • Presentatie. Presenteer en kleed je op een manier die bij jouw bedrijf past.
  • Extra? Wil je een extraatje aan je vlog toevoegen? Zorg dan voor een spannend beeld. Wissel steeds van shot en film vanuit verschillende standpunten.
  • Muziek zorgt voor de sfeer. Kies een prettig deuntje waardoor de kijker makkelijk in jouw verhaal komt. De combinatie van beeld en geluid trekt de aandacht. Let er wel op dat je rechtenvrije muziek gebruikt. Je kunt via Audio Library op Youtube geschikte, rechtenvrije muziek vinden om onder jouw vlog te zetten.
  • Nummer je vlogs. Als je meerdere zorgvlogs gaat maken zorg dan voor structuur en overzicht. Verwijs naar je volgende/vorige vlog. Via links of zogeheten annotaties kun je ervoor zorgen dat de kijker meer vlogs gaat bekijken.
  • Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Vlog met een camera en niet met je eigen smartphone. Met een videocamera of spiegelreflex camera heb je beter beeld. Als je toch met je smartphone filmt, hou  hem dan horizontaal om zwarte randen aan weerszijden te voorkomen.
  • Zorg dat je zichtbaar bent. Verwijs in je vlog naar de bedrijfswebsite en gebruik socialmedia pagina’s. Plak verschillende beelden achter elkaar. Zo worden je vlogs aantrekkelijk om naar te kijken. Werk je op een MacBook, maak dan gebruik van het standaardprogramma iMovie. In Windows heet dit programma Movie Maker.
Op YouTube kun je de resultaten van je vlogs goed meten. Dit is handig om je publiek nog beter te leren kennen en te ontdekken wat wel en niet gewerkt heeft. YouTube geeft statistieken van je video’s zoals de interactie, de doelgroep die jouw vlog heeft bekeken en het aantal views.

De Nationale ZorgQuiz is een inititiatief van NieuweZorg en mede mogelijk gemaakt door